Doświadczenia profesjonalne

Po uzyskaniu dyplomu Sommelier Master Class, zainicjowałam i rozwinęłam moją karierę zawodową w Rzymie przy A.I.S. Włoskim Stowarzyszeniu Sommelierów, gdzie po krótkim okresie czasu osiągnęłam koordynację teamu sommelierów.
Wśród licznych imprez, manifestacji i wydarzeń, w których uczestniczyłam, szczególnie jedno z nich utkwiło mi w pamięci. Spotkanie odbyło się na Watykanie, w ramach obiadu wydanego z okazji 25 lat Pontyfikatu Jana Pawła II, pod koniec uroczystośc,i z wielkim zaszczytem muszę przyznać, zbliżyłam się do Ojca Świętego i pozdrawiłam go w ojczystym języku. Wyobrażcie sobie, Polka sommelier serwuje wina polskiemu Papieżowi – naprawdę to zdarzenie było i jest nadal dla mnie, niezwykłą i niepowtarzalną emocją.

W międzyczasie zaczełam współpracę z redakcją przewodnika DuemilaVini Włoskiego Stowarzyszenia Sommelierów oraz pielegnację rubryki dotyczącej łaczenia wina do potraw na portalu sycylijskiej winiarni Cantine Rallo.

W 2006 roku poczułam potrzebę skonfrontowania się z samą sobą i zrealizowania tego, co jest ukoronowaniem doświadczeń profesjonalnych dla sommeliera. Prowadzić własny sklep winiarski. W ten sposób do maja 2011 roku zarządzałam moją Enoteką Vino e Parole, czyli ”wino i słowa.” Wino ponieważ wino się sprzedawało, słowa, ponieważ zawsze się starałam rozmawiać i rozprzestrzeniać kulturę wina selekcjonując wina pierwszej jakości pomijając produkty ze skali przemysłowej, organizując kursy szkoleniowe, spotkania na tematy specyficzne, degustacje z udziałem winiarzy, którzy eksponowali swoje wina. Wielki obowiązek i bardzo dużo poświęcenia, co w zamian podarowało mi szacunek i zaufanie klienteli coraz bardziej zainteresowanej i wrażliwej na kulturę wina. Podczas okresu swojej działalności Enoteca gościła również, przez dwa lata z kolei, ważną manifestację tzw.”Super Whites” wspaniałych białych win friulskich.

Obecnie, dzięki wieloletnim doświadczeniu, asystuję osoboy prywatne w wyborze win dla ich piwniczek domowych, udzielam konsultacji w dobieraniu win do potraw, wspópracuję w redagowaniu artukułów w branży winiarskiej, uczestniczę w manifestajach zagranicznych interwenując w tematach, które odnoszą się do win i gastronomi z Lacjum. Organizuję wizyty i degustacje w winiarniach, u producenów oliwy i serów: dla osób indywidualnych, grup zorganizowanych oraz klubów miłośników wina i dobrej kuchni. Organizuję ponadto, obiady i kolację w typowych lokalach i nieturystycznych, w Rzymie i Lacjum, gdzie jest jeszcze możliwe kosztować i delektować się prawdziwą, tradycyjną kuchnią rzymską oraz regionalną z Lacjum.

4 risposte a “Doświadczenia profesjonalne”

  1. Wspaniale jest spełniać swoje marzenia! Powodzenia!

  2. Częściej pod górkę,niż z górki;nie brakuje czarnych chmur,burz i silnych wiatrów.Marzenia kosztują wiele wysiłku i wyrzeczeń,chociaż muszę przyznać -czasami się spełniają.Dziękuję za słowa otuchy Moniko!

  3. barbarka ha detto:

    Pamiętam pierwszy strój dla Sommelierów…ile to schodów zostało pokonanych od tamtego czasu!

    Gratujluję i życzę kolejnych sukcesów!

    • “Pierwszy raz” najbardziej utrwala się w naszej pamięci,pierwszy serwis,pierwsza butelka Barolo czy Brunello,pierwsze otworzenie szampana oraz pierwsza kropla czerwonego Chateau Margaux na jedwabnym obrusie. Tyle razy pierwszych razów….piękność,oryginalność tudzież niepowtarzalność Naszej egzystencji…schodek po schodku i jak patrzę w dół to mi się kręci w głowie….

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...